Taekwondo

 

Wat is Taekwondo

Taekwondo is een Koreaanse verdedigingssport en betekent letterlijk "voet-vuist-technieken", of, iets anders vertaald, "de weg van de voet en de vuist".

Taekwondo is echter meer dan alleen een verdedigingssport. Je bouwt een sterk lichaam en een goede fysieke conditie op. Je zal zelfbeheersing en meer zelfvertrouwen krijgen. Ook (zelf-)discipline is een heel belangrijk onderdeel. Door vele trainingen komen je geest en lichaam meer in evenwicht.

Door het vele gebruik van je benen, zowel als je armen, krijg je een goede lichamelijke coördinatie. Door middel van een goede warming-up en stretching verklein je de kans op blessures tot een minimum.


Sparring

Hier gaat het om twee tegenstanders die tegenover elkaar staan en zoveel mogelijk punten proberen te scoren met voet- en vuisttechnieken boven de band. Het is een hele snelle sport, waarbij tegenwoordig electronische pantsers aan te pas komen voor de puntentelling.

Het sparren gebeurt in rondes van anderhalf, 2 of 3 minuten. Het aantal rondes verschilt per toernooi en het ligt er ook aan of je in de voorrondes spart of in de finale. De Olympische wedstrijden duren 3 x 3 minuten.

Het Taekwondo sparren is een internationaal erkende en wereldwijd zeer populaire sport met veel internationale toernooien. Bijna ieder weekend is er wel ergens een toernooi in binnen- of buitenland. Het sparringsteam van Taekwondo Salam reist dan ook heel wat af om prijzen te scoren op allerlei toernooien. .